torsdag 26 december 2013

Bye, bye GLUTEN

Vi har en pojke som heter W. Han har i hela sitt liv haft eksem i knäveck, armveck, hårbotten och i händerna. I perioder har eksemen varit ok, i perioder har de varit överjävliga. De sista åren har de varit blödande. Värst har det varit i hans händer. Kan du tänka dig? Blödande sår i händerna? Det har varit så galet jobbigt för honom.

Eftersom vi behandlat hans eksem som ett hudproblem, med olika salvor (främst kortisonsalvor) i alla dessa år, har hans hud i händerna blivit tunt som silkespapper. När W för några år sedan fick blödande eksem även på insidan startade flera stora utredningar (igen) på vad och varför han reagerade. Inga svar kom ut. Inga. Så vi förberedde oss på att liksom leva med det här. Och vi fortsatte se på eksemen som ett hudproblem.

Så. I oktober läste jag en artikel om glutenallergi och alla märkliga symtom som det kan ge. Det kan handla om allt ifrån att du har eksem, går ner i vikt,  mår illa eller har svårt att skaffa barn. Inte konstigt att det är svårt att få sin diagnos. Och - en tredjedel av alla som är glutenintoleranta får aldrig rätt diagnos. Sjukvården misslyckas helt enkelt att spåra symtomen.

I Sverige har, sedan 1990-talet, antalet barn med glutenintolerans, stigit från 0,5 procent till nästan fem gånger så många. Det gör Sverige till världens mest glutenintoleranta land. Ingen vet varför. Men vi vet att brödtillverkarna tillsätter extra gluten i brödet. Inte för att brödet behöver det, eller blir godare, utan för att få brödet att se mer fluffigt ut. Det är helt galet.

Eksem kopplat till gluten fastnade i mitt minne. Vi bestämde oss för att testa. Vi tog bort all gluten hemifrån (för oss alla) och för W alltid. Även i skolan. Det var inget svårt beslut. När man äter LCHF (som jag ju gör) äter man inte gluten, så det mesta var redan borta hemma. Men nu tog vi ett beslut för hela familjen. Bort med det hemifrån. Och det är faktiskt så här: Det finns ingenting. INGENTING. I gluten som din kropp behöver. Inga näringsämnen. Inget. 

Hur som helst. Mirakel eller avsaknad av gluten? Välj själv. W´s händer är fria. Är läkta. Det var bränslet det var fel på, inte huden. Hela hans kropp är fri från eksem. Inifrån och ut. Eftersom han är glutenfri.


Gluten kommer från det latinska ordet gluten - glue - limm. Det säger allt tycker jag. Vem vill tanka kroppen med limm?Fri.

8 kommentarer:

 1. Så enkelt. Så svårt - innan det blir enkelt.

  SvaraRadera
 2. Ja, visst är det så! På 9 veckor är han fri. Och Wille är såklart utredd för glutenintolerans flera gånger..

  SvaraRadera
 3. Tänker på att akupunktören C sa att det kom från maten när jag bara frågade honom till råds angående W. Så rätt han hade, även om han inte specifikt sa gluten!

  SvaraRadera
 4. Intressant! Berätta gärna mer! Tog det 9 veckor innan det märktes? Vi har bytt ut både gluten och mjölkprodukter, vet inte vad som är värst för vår son.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tog ungefär 9 veckor och det är vad man brukar säga att det tar för gluten att försvinna ur kroppen. Vi har gjort någon miss (när vi var i Dubai) kring en maträtt som vi inte förstod innehöll gluten, men annars har det varit mycket enklare att äta glutenfritt än vad vi trodde. Skolan är ju helt på, varannan unge är ju glutenbarn..

   Vi äter ju nästan inga mejeriprodukter (utom smör) hemma och Wille själv väljer nästan alltid bort det, så kombinationen mejerifritt och glutenfritt är super för honom tror jag. Hör av dig om hur det funkar! Kram!

   Radera
 5. Tack! Vi kör på, detta är bara första veckan, men jag kanske konsulterar dig igen :-) Kram!

  SvaraRadera
 6. Jag är här :)
  Håller tummarna att allt funkar för er!

  SvaraRadera