tisdag 16 september 2014

Hela vägen

Vi har bestämt oss för att vårt hem är godisfri zon.

Jag har ju inte ätit socker på över ett år, men likväl har vi fortsatt köpa skräpet till ungarna. Det har inte alls känts bra, men har varit såååå svårt att lägga av med. Det har varit fredagsmys (läs: chips, glass och läsk) och lördagsgodis (läs: gott&blandat, choklad och läsk), och det har varit avgiftning söndagar (läs: ungar som länsar skåpet efter left overs). Vet ni hur äckligt en påse gott&blandat luktar när man öppnar den? Klart ni vet. Vet ni hur illa ens ungar luktar efter en påse grillchips? Klart ni vet. Ändå köpte jag det. Och gav till dem som betyder mest för mig. Helt galet.

Hur som  helst. I sommar har det blivit mindre och mindre godis och ju mindre man äter, desto mindre vill man ju ha, så efterfrågan från barnen har blivit mindre och mindre. Inspirerade av en god vän - Lisa - tog vi steget för två veckor sedan och införde godisfri zon hemma på Floravägen. Det betyder att man kan äta godis, kakor och glass när man är på kalas eller hemma hos någon annan, men hemma hos oss är det frizon. Lilla N var erkänt skeptisk. Hon ÄLSKAR godis. Men det har gått hur bra som helst. Vi i har frossat i spännande bubbelvatten, ekologiska vindruvor, ekologisk Galia melon, bananchips, nötter och mandlar. Russin och torkade äpplen. Och vi har bakat mugcake på två minuter. Det blev en riktig favvo. Och det känns så himla bra att göra det här för våra barn. Att gå hela vägen.

Banan och hasselnötskaka i mugg: 
1 ekologiskt ägg
1 mogen ekologisk banan
1/2 dl hasselnötsmjöl
1 msk ekologisk kakao
1 msk ekologiskt kokosmjöl
ekologiskt vaniljpulver
1 tsk ekologiskt bakpulver

Mosa banan och blanda de andra ingredienserna. Mixa med mixerstav till en slät smet. Smörj en kopp med smör eller kokosolja och grädda i micron 1,5-2 minuter. Servera med varma hallon och kvarg.Om inte det här är sött och gott så säg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar